GM KLANG SDN BHD PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

Introduction

The Personal Data Protection Notice ("the Notice") is issued pursuant to the enactment of the Personal Data Protection Act 2010 ("the Act") to regulate the collection and processing of your Personal Data (as herein defined) by GM Klang Sdn Bhd, its subsidiaries, associates, jointly controlled entities, affiliates, including but not limited to companies that are part of GM Group of Companies and GM Group of Companies' associates, jointly controlled entities and affiliates ("GM Klang").

Type of Personal Data Collected

GM Klang may be required to collect personal data from you during the course of your dealings with GM Klang or for the purpose of GM Klang’s business activities. Such personal data may include but is not limited to name, preferred name, age, identity card number, passport number, address, gender, date of birth, marital status, information of spouse/children, occupation, profession, designation, income range, contact details such as correspondence address, telephone or mobile number, fax number, credit card details, bank account number, email address, information of employer, race, nationality, signature and such other data necessary for the purpose which the personal data is collected ("Personal Data").

Consent by You

By providing the Personal Data to GM Klang, you have read and accepted the Notice and you have consented to the processing of the Personal Data by GM Klang in the manner set out herein. Further, if you have provided the Personal Data of third parties to GM Klang, you warrant and represent to GM Klang that you have obtained the required consent of the third parties for the processing of the relevant Personal Data by GM Klang in the manner set out herein.

Purpose of Personal Data Collected

The personal data provided by you to GM Klang may be processed by GM Klang for the following purposes ("the Purposes"):-
a. To administer the business or contractual relationship between GM Klang and you and/or your company;
b. To communicate with you and/or your company;
c. To administer customer relationship management procedures;
d. To provide you with information about the activities, products, services, events and programs that may be organized, managed, facilitated, provided, sponsored and/or participated by GM Klang;
e. To provide you with information about the activities, products, services, events and programs offered by third parties that may interest you;
f. To facilitate payment in connection with the business or contractual dealings between GM Klang and you and/or your company;
g. To conduct research, study, assessment, survey and or prepare reports or statistics for purpose of GM Klang’s business activities;
h. To respond to your queries;
i. To enable the resolution of a concern or complaint;
j. To comply with any legal or regulatory requirements applicable to GM Klang and to make disclosure under the requirements of any law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular or code applicable to GM Klang;
k. For recruitment of employees;
l. For GM Klang’s internal record keeping;
m. For other business activities of GM Klang; or
n. For any other purpose(s) of the Purposes as GM Klang shall deem fit and proper

Consequences of not providing the Personal Data

The failure to supply or provide the Personal Data to GM Klang will potentially:-
a. Result in GM Klang being unable to administer the business or contractual relationship between GM Klang and you and/or your company;
b. Result in GM Klang being unable to enter into a contract or agreement in relation to purchase of GM Klang’s products and services with you;
c. Result in GM Klang being unable to update you on GM Klang’s products, services, promotions, activities, programs, events and/or launches organized, managed, facilitated, provided, sponsored and/or participated by GM Klang or by selected third parties which may interest you;
d. Affect GM Klang’s ability to accomplish the Purposes.

Disclosure of Personal Data

You hereby consent and authorize GM Klang to provide or disclose or share or reveal the Personal Data to the following classes of users:-
a. Related subsidiaries or associates or holdings companies, including future entities;
b. Government agencies, local authorities, utilities service providers, statutory authorities, enforcement agencies under the law and industry regulatory or other authorities if required or authorized to do so to discharge any regulatory function under any law or in relation to any order or judgment of court;
c. GM Klang’s employees, auditors, consultants, accountants, lawyers, real estate agents, vendors, co-marketing partner, insurance company, property development and management manager and professional advisers;
d. GM Klang’s contractors, sub-contractors or third parties service or product providers as may be determined by GM Klang
e. GM Klang’s appointed service providers in relation to GM Klang’s loyalty programs for the purpose of delivery of gift redemption and services;
f. GM Klang’s shareholders;
g. Financial institutions for purposes of facilitating payments and/or maintaining financial records in connection with the business or contract relationship between GM Klang and you and/or your company; and
h. Any other third parties as GM Klang may deem necessary and expedient

Security of the Personal Data

Where necessary and appropriate, GM Klang shall implement the appropriate administrative and security safeguards and procedures to protect and secure the Personal Data in accordance with the applicable personal data protection laws and regulations to prevent any unauthorized or unlawful processing of the Personal Data and the accidental loss or destruction of, or damage to, the Personal Data.

Data transfer & sharing

Where GM Klang consider it is necessary or appropriate for the purposes of data storage or processing or providing any service or product on our behalf to you, GM Klang may transfer the Personal Data to GM Klang’s group of companies or any third party service or product providers within or outside the country in which GM Klang's group of companies are established under similar conditions, confidentiality and level of security safeguards.

Right to access and/or correct

You may request to access to and/or correct the Personal Data at a prescribed fee (including personal data of others provided by you to GM Klang) that is incorrect, incomplete, misleading and outdated ("the Request").

The Request shall be in writing and to be forwarded and sent to GM Klang at [email protected] for security purposes and verification purposes and GM Klang shall endeavor to comply with the Request. It is hereby agreed that the Request may be refused or rejected by GM Klang without assigning any reason whatsoever.

If you do not approve GM Klang’s use of the Personal Data for any other purpose(s) apart from the Purposes, you may notify GM Klang by writing to GM Klang at [email protected] and GM Klang shall take all reasonable efforts to comply with your request.

Changes to the Notice

The Notice may be revised and updated from time to time. You may visit our website at www.gmklang.com to review the most updated version of the Notice each time you provide the Personal Data to GM Klang.

Conflict

In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of the Notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Pengenalan

Notis Perlindungan Data Peribadi ("Notis") dikeluarkan menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta") untuk mengawal pengumpulan dan pemprosesan Data Peribadi anda (seperti yang ditakrifkan) oleh GM Klang Sdn Bhd, anak-anak syarikat, syarikat bersekutu, entiti-entiti kawalan bersama, entiti-entiti kawalan bersama ("GM Klang").

Jenis Data Peribadi Terkumpul

GM Klang mungkin perlu mengumpulkan data peribadi daripada anda bagi tujuan aktiviti perniagaan atau urusan berkenaan dengan GM Klang. Data-data tersebut adalah merangkumi nama, nama samaran, umur, nombor kad pengenalan, nombor pasport, alamat, jantina, tarikh lahir, status perkahwinan, maklumat pasangan / anak-anak, pekerjaan, profesion, jawatan, anggaran pendapatan, butiran pengenalan lain seperti alamat surat-menyurat, Nombor telefon/telefon bimbit, nombor faks, maklumat kad kredit, nombor akaun bank, alamat e-mel, maklumat majikan, bangsa, kewarganegaraan, tandatangan dan apa-apa data lain yang perlu maklumat ("Data Peribadi").

Persetujuan oleh Anda

Dengan memberikan Data Peribadi kepada GM Klang, anda telah membaca dan menerima Notis yang anda telah bersetuju dengan pemprosesan Data Peribadi oleh GM Klang seperti yang telah dinyatakan di sini. Selain itu, jika anda memberikan Data Peribadi pihak lain kepada GM Klang, anda juga menjamin bahawa anda telah mendapatkan persetujuan mereka untuk pihak GM Klang memproses Data Peribadi yang berkaitan seperti yang telah dinyatakan.

Tujuan Pengumpulan Data Peribadi

Data peribadi yang anda telah berikan akan diproses oleh GM Klang bagi tujuan atau ("tujuan-tujuan") berikut:-
a. Untuk pentadbiran perniagaan atau hubungan kontrak antara GM Klang dan anda dan / atau syarikat anda;
b. Untuk berkomunikasi dengan anda dan / atau syarikat anda;
c. Untuk mentadbir prosedur pengurusan perhubungan pelanggan;
d. Untuk memberikan anda maklumat mengenai sebarang aktiviti-aktiviti, produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan, acara-acara dan progam-program yang dikelola, diurus, disedia, ditaja dan / atau disertai oleh GM Klang;
e. Untuk menyediakan anda dengan maklumat mengenai aktiviti-aktiviti, produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan, acara-acara dan program-program yang ditawarkan oleh pihak tertentu yang mungkin menarik minat anda;
f. Bagi bayaran yang berkaitan dengan urusan perniagaan atau kontrak antara GM Klang dan anda dan / atau syarikat anda;
g. Untuk menjalankan penyelidikan, kajian, penilaian, tinjauan dan/atau menyediakan laporan atau statistik bagi tujuan aktiviti perniagaan GM Klang;
h. Untuk maklum balas kepada pertanyaan anda;
i. Untuk membolehkan penyelesaian terhadap sesuatu isu atau aduan;
j. Untuk mematuhi mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan GM Klang dan untuk membuat pendedahan di bawah keperluan mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, , garis panduan, pekeliling atau kod yang melibatkan GM Klang;
k. Bagi pengambilan pekerja;
l. Bagi simpanan rekod dalaman GM Klang;
m. Bagi lain-lain aktiviti perniagaan GM Klang; atau
n. Untuk lain-lain tujuan yang dianggap sesuai dan wajar oleh GM Klang.

Akibat Kegagalan Memberi Data Peribadi

Jika anda gagal memberikan atau menyediakan Data Peribadi kepada GM Klang, ia berpotensi untuk mengakibatkan:-
• GM Klang tidak dapat untuk mentadbir perniagaan atau menjalinkan hubungan kontrak antara GM Klang dan anda dan / atau syarikat anda;
• GM Klang tidak dapat menjalinkan hubungan kontrak atau perjanjian berhubung dengan pembelian produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan dengan anda;
• GM Klang tidak dapat mengemas kini kepada anda mengenai produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan, promosi-promosi, aktiviti-aktiviti, program-program, acara-acara dan/atau perlancaran-perlancaran yang dikelola, diurus, diselenggara, disedia, ditaja dan/atau disertai oleh GM Klang atau oleh pihak lain yang mungkin menarik minat anda;
• Keupayaan GM Klang untuk mencapai tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan terjejas.

Pendedahan Data Peribadi

Anda dengan ini bersetuju dan memberi kuasa kepada GM Klang menyampaikan atau mendedahkan atau berkongsi Data Peribadi kepada kelas-kelas pengguna seperti berikut: -
a. Laman Subsidiari-subsidiari atau sekutu-sekutu atau syarikat-syarikat pegangan berkaitan, termasuklah entiti-entiti di masa hadapan;
b. Agensi-agensi kerajaan, pihak berkuasa tempatan, pembekal-pembekal perkhidmatan utiliti, badan-badan berkanun, agensi-agensi penguatkuasaan di bawah undang-undang dan industri kawal selia atau pihak berkuasa yang lain jika perlu atau dibenarkan untuk berbuat demikian untuk melaksanakan apa-apa fungsi kawal selia di bawah mana-mana undang-undang atau yang berhubungan dengan apa-apa perintah atau penghakiman mahkamah;
c. Kakitangan GM Klang, juruaudit-juruaudit, perunding-perunding, akauntan-akauntan, peguam-peguam, ejen-ejen hartanah, vendor-vendor, rakan pemasaran bersama, syarikat insurans, pembangunan hartanah dan pengurus pengurusan dan penasihat-penasihat profesional;
d. Kontraktor-kontractor GM Klang, sub-sub kontraktor atau perkhidmatan pihak ketiga atau pembekal-pembekal produk sebagaimana yang ditentukan oleh GM Klang
e. Pembekal-pembekal perkhidmatan yang dilantik oleh GM Klang berhubung dengan program kesetiaan pelanggan bagi tujuan penghantaran hadiah penebusan dan perkhidmatan-perkhidmatan;
f. Pemegang-pemegang saham GM Klang;
g. Institusi-institusi kewangan untuk tujuan memudahkan pembayaran dan / atau mengekalkan rekod kewangan yang berkaitan dengan urusan perniagaan atau kontrak di antara GM Klang dan anda dan / atau syarikat anda; dan
h. Mana-mana pihak ketiga yang lain yang dianggap GM Klang sebagai perlu dan bersesuaian.

Keselamatan Data Peribadi

Mengikut keperluan atau kesesuaian, GM Klang akan melaksanakan urusan pentadbiran, kawalan perlindungan dan prosedur-prosedur yang sewajarnya untuk melindungi dan menjamin keselamatan Data Peribadi selaras dengan undang-undang dan garis panduan perlindungan data peribadi untuk menghalang sebarang pemprosesan Data Peribadi yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang dan kerugian atau kemusnahan atau kerosakan yang tidak disengajakan terhadap Data Peribadi.

Pemindahan dan Perkongsian Data

Sekiranya GM Klang mendapati ianya perlu atau wajar dipertimbangkan bagi tujuan penyimpanan data atau pemprosesan atau penyediaan sebarang perkhidmatan atau produk bagi pihak kami kepada anda, GM Klang boleh memindahkan Data Peribadi tersebut kepada syarikat-syarikat kumpulan GM Klang atau mana-mana perkhidmatan pihak ketiga atau pembekal-pembekal produk sama ada dalam atau luar negara selagi mana syarikat-syarikat tersebut ditubuhkan dibawah situasi-situasi,privasi dan tahap kawalan perlindungan yang lebih kurang sama.

Hak untuk Akses dan / atau Pembetulan

Anda boleh membuat permintaan untuk mengakses dan/atau membetulkan Data Peribadi yang salah, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak dikemas kini (termasuklah Data Peribadi orang lain yang diberikan oleh anda kepada GM Klang) dengan mengemukakan bayaran yang telah ditetapkan ("Permintaan tersebut").

Permintaan tersebut hendaklah dibuat secara bertulis dan hendaklah dikemukakan dan dihantar ke GM Klang menerusi e-mel di [email protected] untuk tujuan keselamatan dan pengesahan. GM Klang akan berusaha untuk memenuhi permintaan tersebut, walaubagaimanapun, permintaan tersebut juga boleh ditolak oleh GM Klang tanpa apa-apa alasan sekalipun.

Sekiranya anda tidak bersetuju untuk GM Klang menggunakan Data Peribadi untuk tujuan-tujuan lain selain dari Tujuan seperti yang telah dinyatakan,, anda boleh memaklumkan kepada GM Klang secara bertulis menerusi e-mel di [email protected] dan GM Klang akan meneliti dan mempertimbangkan untuk memenuhi permintaan anda.

Perubahan-perubahan kepada Notis

Notis ini akan dikemaskinikan dari semasa ke semasa. Anda boleh melayari laman web kami di www.gmklang.com untuk melihat versi Notis yang paling terkini setiap kali anda memberikan Data Peribadi kepada GM Klang.

Konflik

Sekiranya terdapat apa-apa percanggahan di antara Notis versi Bahasa Inggeris dan Notis versi Bahasa Melayu, sila rujuk kepada Notis versi Bahasa Inggeris untuk pengesahan.

Top